Oświadczenie w sprawie artykułu „Mój pierwszy samochód rodzice wydrukowali mi na 18-tkę. Jak druk 3D może wpłynąć na motoryzację?” opublikowanym na BEZPRAWNIK.PL

Szanowna Redakcjo,

Proszę o sprostowanie artykułu redaktora Tomasza Laby na temat druku 3D z dnia 09.06.2017 r.

Jako przedstawiciel Stowarzyszenia Polskiej Branży Druku 3D nie mogę zgodzić się na niedomówienia, jakie pojawiają się w artykule Pana Laby, a także na fałszywy obraz druku 3D kreowany przez ten artykuł.

Redaktor Laba chcąc zachęcić do korzystania z druku 3D niestety w części swoich tez mija się z prawdą.

Czytając artykuł „Mój pierwszy samochód rodzice wydrukowali mi na 18-tkę. Jak druk 3D może wpłynąć na motoryzację?” możemy odnieść wrażenie, że na drukarkach 3D firmy Zortrax został wydrukowany kompletny motocykl. W rzeczywistości firma Zortrax odtworzyła jedynie części z tworzywa sztucznego tzw. owiewki.

Redaktor odnosi się również do procesu homologacji, który obecnie nie dopuści części drukowanych do ruchu drogowego na skalę masową ponieważ tejże homologacji powinien zostać poddany każdy wydrukowany element z osobna. Co w produkcji masowej jest nieopłacalne.

Sposób przedstawienia druku 3D jako technologii całkowicie zastępującej znane technologie masowego wytwarzania jak wtrysk tworzyw sztucznych jest kolejnym przekłamaniem. W masowej produkcji jednakowych części druk 3d nie będzie w stanie zastąpić znanych i wykorzystywanych metod z powodu wysokiego kosztu procesu wytwarzania przyrostowego. Tak jak druk cyfrowy nie zastąpił maszyn drukarskich czy offsetowych a jedynie uzupełnił ofertę tych technologii.

Szanowni Państwo, Stowarzyszenie Polskiej Branży Druku 3D zrzesza ponad 50 przedstawicieli podmiotów działających na rynku druku 3D w Polsce. Z chęcią będziemy brali udział w przygotowaniach kolejnych artykułów czy też opiniowaniu ich pod względem merytorycznym.

Z poważaniem:

Bartłomiej Jarkiewicz